12 nonember current affairs in english


Category : current affairs 12/11/19


1. What ministry launched the Swachh - Nirmal Tat Abhiyaan 2019?
a) Ministry of Environment, Forests and Climate Change
b) Jal Shakti Ministry
c) Ministry of Water Resources
d) Ministry of Drinking Water and Sanitation

Ans: (a) Ministry of Environment, Forests and Climate Change
The Ministry of Environment, Forests and Climate Change launched a massive cleaning campaign "Swachh - Nirmal Tat Abhiyaan" to clean the beaches and raise awareness among citizens. The cleaning campaign will take place in 50 identified beaches from November 11 to 17, 2019.

 

2. Which country will host the 2023 Men's Hockey World Cup?
to Spain
b) India
c) England
d) the Netherlands

Ans: (b) India
India will host the 2023 Men's Hockey World Cup. The tournament will take place from January 13 to 29, 2023. The announcement was made by the International Hockey Federation (FIH).

 

3. The comprehensive plan for the development of the territory of the Union that was recently approved for development in 2036?
a) Delhi
b) Puducherry
c) Daman and Diu
d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (b) Puducherry
Puducherry Government has approved the Comprehensive Development Plan (CDP) for the overall growth of the coastal city by 2036. The plan focuses on infrastructure, transportation, housing, tourism, water and other sectors.

 

4. Who has become the fastest Indian cricketer to take 50 T20I wickets?
a) Yuzvendra Chahal
b) Jasprit Bumrah
c) R Ashwin
d) Deepak Chahar

Ans: (a) Yuzvendra Chahal
Yuzvendra Chahal has become the fastest Indian bowler to take 50 T20I wickets when he got there in 34 games, beating Jasprit Bumrah and R Ashwin, who took 42 and 46 entries respectively to accomplish the feat. Chahal reached the milestone during the third and final T20I between India and Bangladesh at the VCA stadium in Nagpur.

 

5. Who resigned as Minister of Heavy Industries and Public Companies of the Union for moral reasons?
a) Eknath Shinde
b) Sanjay Raut
c) Aaditya Thackeray
d) Arvind Sawant

Ans: (d) Arvind Sawant
Arvind Sawant of Shiv Sena resigned from his position as Minister of Heavy Industries and Public Enterprises of the Union in the Cabinet of the Union, citing moral reasons.

 

6. Which country has withheld the H-1B visa rule that grants work permits to Indian spouses living in the nation?
a) EE. UU.
b) United Kingdom
c) Canada
d) Australia

Ans: (a) United States
The United States has retained the H-1B visa rule that grants work permits to spouses. The decision provides relief to thousands of Indians living in the United States. The H-1B visa is a nonimmigrant visa that allows foreign workers to obtain employment in US companies in specialized occupations. Indian women are the biggest benefactors of the rule.

7. Which country hosts the 11th BRICS Summit from November 13 to 14, 2019?
a) India
b) South Africa
c) China
d) Brazil

Ans: (d) Brazil
Brazil is the host country of the 11th BRICS Summit 2019. This year's theme is - BRICS: economic growth for an innovative future. "BRICS is a group of five emerging economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa.

 

8. When is National Education Day 2019 celebrated?
a) November 10
b) November 11
c) November 12
d) November 13

Ans: (b) November 11
National Education Day is celebrated every year on November 11. This day is celebrated on the anniversary of the birth of the Prime Minister of Education of India, Maulana Abul Kalam Azad. He was awarded Bharat Ratna in 1992.

 

9. What is the name of the former Election Commissioner, who passed away recently, who strongly advocated electoral reforms in India?
a) T Swaminathan
b) Dr. Nagendra Singh
c) RK Dwivedi
d) TN Seshan

Ans: (d) TN Seshan
TN Seshan passed away on November 10, 2019. He was the tenth chief commissioner of elections in India. It was known as the strongest and strictest CEC in India. TN Seshan is remembered for promoting transparency and fairness in elections.

 

10. Which party has won the maximum seats in the general elections of Spain?
a) Conservative Popular Party
b) Socialist Workers Party
c) Vox Party
d) green party

Ans: (b) Socialist Workers Party
The Socialist Workers Party has won the maximum number of seats in the results of the general elections in Spain, which were published on November 10. The party won 120 seats out of a total of 350 seats, without reaching a clear majority.

Tags : 12 Nonember Current Affairs In English,current Affairs 2019,current Affairs,current Affairs In Hindi,current Gk,today Current Affairs,today Current Affairs

Home | Contact us | Our Teams | Term and Conditions | Disclaimer | Privacy Policy